Next Level at Dog House Fitness

With the brief “Lighting should look great, sound should be pumping and control should be simple”. We set about creating a fully immersive turn key AV & lighting system for boutique fitness brand Doghouse Fitness nestled in the heart of Balham (UK).

To support the intense 45 minute back to back ‘dirty, fun sweat fest on the bike’ sessions, operational 7 days a week ease of use and system reliability was key.

Robust LED lighting in containment was specified and seamlessly built into both the skirting board and flooring allowing for dynamic visual effects, to further motivate users taking part in the instructor lead sessions.

Wash lighting was positioned toward the rear and sides of the space to unsure a wide colour changing wash of colour across the room without causing glare.

To enhance the high energy 'nightclub' vibe of the space and give each session maximum impact, all lighting control was undertaken from a bespoke system that created live lighting states based on audio input.

This gave instructors freedom to select any audio or playlist to suit the session in real-time with the confidence the lighting was going to be perfectly beat matched no matter what.

Audio level, song choice and brightness within the studio can be controlled live by the instructor using our industry first Ctrl for iPad application, designed from the ground up with usability and reliability at its heart.

By linking audio playlists to Spotify, instructors can create a playlists ahead of the session with the confidence of knowing everything will have downloaded before they even arrive at the studio, meaning plugging in external devices to play new audio is a thing of the past!

Once audio has been paused or faded out by an instructor at the end of a session, the system autonomously fades the lighting level to an ambient walk in state. This is just one way the system ensures as much of the instructors time can be spent focused on hospitality and making the session the best it can be, instead of worrying about the technology itself.

With space being paramount, a custom control rack was built to be positioned directly underneath the front podium to house all control and networking equipment in one location.

The user-friendly system allows for updates and scheduled software maintenance to be administered remotely by our team suited around the scheduling of the space.

Alongside the main AV installation, a full enterprise grade public and private wireless network was installed featuring cloud management, to provide the owners of the studio with anonymous usage data such as most visited sites within the space allowing them to leverage this data and build it into appropriate marketing strategies to target more like-minded clientele.